Min studentmössa

I höstas skulle vi beställa studentmössor. När jag insåg att min beställning, som jag inte ens var särskilt nöjd med, skulle hamna på omkring 800 kronor så bestämde jag mig för att ordna en mössa lite senare. Jag menar, det var ju inte precis bråttom.

Förra veckan kom allas förbeställda mössor till skolan, och jag kände att jag kanske skulle börja leta lite efter en egen. Så jag tittade runt lite. Jag hade en del krav. Fodret skulle vara i siden. Svettremmen skulle vara i skinn. Fint skulle det vara. Och jag ville inte ha någon nedra kungakrona broderad på kullen.

Tydligen är det väldigt svårt att hitta en sådan mössa. Men sen så hittade jag faktiskt en. C.L. Seiferts mössa Carl Ludvig. Den var allt jag någonsin drömt om. Jag ringde in och frågade om priset. Tusen kronor. Tack, men nej tack. Då insåg jag att det egentligen fanns en kategori av studentmössor som faktiskt skulle kunna uppfylla några av kraven, och som bara skulle kosta en bråkdel av vad en ny skulle göra.

Jag lyfte telefonen och ringde till min favoritaffär för vintagesaker. Frågade om de möjligtvis hade någon studentmössa inne. Medan hon som svarat gick iväg för att leta satt jag och höll andan. Och vet ni vad? De hade en inne, en i min storlek. Jag åkte dit på en gång och köpte den. För 95 kronor.

Kullen har gulnat och fodret är i bomullssatin, men det gör inte ett dugg. Den här mössan är gjord på den tiden då man till skillnad från idag gjorde saker med omsorg, och det känns så jäkla bra.

gammal fin studentmössa pub stockholm 1960 vintage second hand begagnad kokard old touch odenplan

gammal fin studentmössa foder bomullssaatin satin tryck paul u bergström pub stockholm 1960 vintage second hand begagnad kokard old touch odenplan

Advertisements

One thought on “Min studentmössa”

  1. Gud vad fint – sådär vill jag också göra! Hellre ha något med lite historia än någonting som massproducerats och ändå sålts för flera hundralappar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s