En liten projektor

Igår kväll fick jag den geniala idén att jag skulle projicera min iPhoneskärm på en vägg. Till det behövs en lins. Jag har ingen lins. Då behövs något som kan göras om till en lins. Förslagsvis något klotformat objekt i glas. Så jag satte mig och funderade och funderade, tills en glödlampa tändes ovanför mitt huvud. En glödlampa! Med andan i halsen rusade jag ner i källaren till återvinningslådan för gamla glödlampor och visst fanns där flera finfina  glödlampor. Upp igen, kolla upp på Youtube hur man demolerar en glödlampa, glassplitter i halva köket, blodiga fingrar, fyll med vatten … voilá! En lins.

Nu kom den spännande delen. Skulle det fungera? Jag placerade den vattenfyllda lampan, förseglad med en gammal ballong (DET VAR DET ENDA JAG HADE SOM SKULLE SLUTA TÄTT OKEJ) i en tejprulle, på en skärbräda, på en låda från Tiffany’s, på en vinlåda på ett bord.

_MG_8210

Därefter placerade jag med oändlig precision min telefon, inställd på full ljusstyrka, några centimeter bakom lampan. Släckte i rummet. Ingenting. Så klart. Man måste ju ställa in skärpan. Att ställa in skärpan är en otroligt komplicerad process som kan utföras på två sätt:

  1. för linsen närmare eller längre från telefonen
  2. för telefonen närmare eller längre från linsen

Jag är rebell så jag körde på båda. Jag drack även oboy trots att jag borstat tänderna. Hur som helst gick det alldeles utmärkt och jag fick en bild. Det var bara ett problem. Den var upp och ner, because science. Vilket rookie mistake. Jag löste det dock snabbt genom att med darrande fingrar vända glödlampan upp och ner och dricka lite mer oboy.

_MG_8213
När hela apparaturen var färdiginstallerad tittade jag på My Tears dry on their own med Amy Winehouse. Bilden var väldigt suddig och mörk, och så himla fin. Jag kan tänka mig att de första biograferna hade samma kvalité, och det känns riktigt mysigt att få känna den stämningen.

_MG_8202 _MG_8203 _MG_8204

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s