miso och sjögräs

Som utlovat följer nedan mitt hyllningsinlägg till misosoppa.

Misosoppa är fantastiskt. Misosoppa är lika fantastiskt som Hans Zimmers Mountains från Interstellar. Alltså är misosoppa väldigt fantastiskt.

När man ska göra misosoppa kan man antingen göra det svårt för sig, eller köpa Miso paste. Miso paste är fantastiskt. Jag köpte det här paketet på 750 g på någon asian market på olof palmes gata för 99 riksdaler. CSN hade precis kommit och jag köpte utan att kolla på prislappen. I efterhand kunde jag tycka att det var lite dyrt, men sen, ännu mer i efterhand tycker jag att det är helt rimligt, för Miso paste är fantastiskt.

_MG_8393

Nästa ingrediens du behöver är torkade wakame-alger. Jag köpte mina torkade wakame-alger i samma affär som misopastan, för varför göra det svårt för sig och gå till en annan asian market när man redan är på en. För 100 gram torkade wakame-alger betalade jag 38 riksdaler.

_MG_8402

Både misopastan och de torkade wakame-algerna är dryga som Yes diskmedel. Seriöst. En matsked miso paste och några få krumelurer med torkade wakame-alger är allt som behövs för två portioner.

_MG_8404

Tillagningen är mycket avancerad. Man måste göra tre saker:

  1. Koka upp 5 deciliter vatten
  2. Blanda i en matsked miso paste
  3. Häll upp i två skålar med lite torkade wakame-alg-krumelurer.

Detta blir alltså två portioner.

_MG_8410

Nu syns inte de f.d. torkade wakame-algerna på bilden nedan, men ni kan föreställa sig att de ligger någonstans i den fantastiska misosoppans dis.

_MG_8413

Enligt utförliga beräkningar ska en förpackning med Miso paste räcka till 50 sådana här tillagningar, vilket genererar 100 portioner. De torkade wakame-algerna lär räcka längre än så, så det får inte vara med i min beräkning. Snittpriset per portion blir då 99 öre.

Helt fantastiskt.

Obs att detta ej kan ersätta MAT, det är ju typ saltvatten med lite alger, men det är mysigt att ha som ett litet tillbehör till lunch eller middag eller frukost.

Jag vill även förtydliga att min närmast maniska upprepande i texten ovan av “misosoppa”, “miso paste” samt “torkade wakame-alger” är högst medveten. In case det gick öfver ert hufvud.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s