Födelsedagspresent och pumpatrauma

För några veckor sedan var vi ute på en lång härlig höstpromenad, var ute på både Skeppsholmen och Kastellholmen, otroligt angenämt, fantastiskt. Strålande sol. Allt detta raserades när jag därefter i ett fullkomligt labilt utspel insisterade på att vi skulle gå till Starbucks och testa deras Pumkin Spice latte.

Jag kan knappast vara den enda som under den här hösten slagits av hur Stockholm fullkomligen pälsats med reklam för denna dryck, både från den amerikanska storkedjan och Espresso House. Denna mytomspunna dryck, som fram till nu endast funnits i det förlovade landet, samt antagligen i alla andra länder utom Sverige, har genom ett årligt uppblossande på nätet i form av white girl-memes nått det som närmast kan beskrivas som kultstatus, och i mitt huvud har den till följd av detta genom årens lopp sakta tagit sig upp på en skranglig, men ändock existerande piedestal. Något som omtalas så pass mycket måste väl ändå smaka fullkomligt otroligt?

Nej.

Vi promenerade glada i hågen från Skeppsholmen, med siktet inställt på Mood-gallerian. Efter lite tissel och tassel utanför – ingen av oss ville egentligen synas inne på Starbucks, och båda fann blotta tanken på att faktiskt beställa en pumkin spice latte otroligt förnedrande – så gick vi in och beställde. En latte och en frappuccino. Jag skulle betala, eftersom det var jag som insisterat på att vi skulle göra detta.

Hundratolv kronor.

Hundratolv kronor är ungefär 11,2 miljarder euro.

Petade något matt in kortet i terminalen, ****, godkänn, tomt konto, betalpåminnelse, inkasso, kronofogden, skuldsanering, västerbron.

Pumpkin Spice Latte smakar infernaliskt vidrigt. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig när jag tog första klunken, men inte var det det uppror som mina smaklökar skulle göra när de hunnit smälta den första chocken. Jag skulle vilja skriva att det smakade sött, för det gjorde det, otroligt sött, alldeles för sött, och syntetiskt, sådär som man som svensk inte förväntar sig att något ens kan smaka. Men när hjärnan hade hunnit bearbeta detta överväldigande sötmaintryck kunde jag börja skönja den riktiga smaken, den som gör att detta inte är vilken vanlig latte som helst, utan en pumpkin spice latte. Det var den distinkta smaken av spya. Jag hade lagt 112 kronor på en kopp med varm, och en kopp med kall spya.

Men vi går vidare. Efter denna minst sagt skakande upplevelse gick vi in på Svenssons i Lammhult, som har en butik i Mood-gallerian. Där såg vi en gepard-vas. Den hade inte lämnat något större intryck på oss om det inte vore för det faktum att jag med brinnande ögon sa att DU SKA HA DEN HEMMA MED EN FEZ-HATT-LAMPSKÄRM. Jag fick genast svaret ÖMG JÄ, och så visste jag att födelsedagspresenten var ordnad. Det är först nu, en månad senare, som jag faktiskt tagit itu med det hela, och gjort alla delar av lampan.

concrete-copper-lamp-foot-diy

Till att börja med så skulle det inte gå att få in någon färdigköpt lampfot i vasen; hålet var för litet. Efter en del funderingar kom jag fram till att jag kunde gjuta en lampfot i betong, och göra rum för sladden med hjälp av ett kopparrör och en L-böj. Jag köpte en petflaska från Aqua D’Or, som är något smalare än vanliga petflaskor, för att ha som gjutform. Trots sin smalare form var den ändå lite för stor, så jag fick klippa upp den och göra den smalare. Betongpulvret köpte jag på Slöjd-Detaljer, som har en butik precis bakom Åhléns City. Röret hittade jag i källaren (lugn, det låg löst), och L-böjen på Clas Ohlson. Kapade röret med en bågfil.

concrete-copper-lamp-diy

Jag hittade en textilklädd sladd med lamphållare på Åhléns, som passade perfekt i stilen.

fez-lampshade

Hur mycket jag än letade så kunde jag inte hitta någon bra lampskärm, så jag köpte en vit på Åhléns, som jag kapade på höjden, klädde om med rött tyg, och sydde dit en topp på. Tyvärr blev tyget lite buckligt, och om jag skulle göra om den skulle jag använda spraylim, och limma det jämnt över hela. Nu limmade jag bara upptill och nedtill. Tofsen gjordes av lite svart broderigarn.

cheetah-vase

Slutligen borrade jag försiktigt ett hål i nacken på geparden. För sladden.

cheetah-leopard-vase-fez-lampshade

Färdig! Det ska bli spännande att se den med lampa i sen.

 

2 thoughts on “Födelsedagspresent och pumpatrauma

  1. Ursäkta om jag kommenterar på ett så pass gammalt inlägg, men jag hittade din blogg för flera år sen och kikar fortfande in då och då eftersom du postar så vackra bilder och har ett väldigt intressant sätt att presentera dina tankar på! 🙂 Har aldrig sett en annan blogg som lyckas förmedla samma känsla av drömlika whimsy som din gör.

    Like

    1. Det är alltid kul med kommentarer, särskilt så fina som den här. Tack! Blev till och med motiverad att skriva ett alldeles för långt inlägg om mitt år utan alkohol. Skål! 🥂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s