Saffranspasta

Som tidigare utlovat till den ekande tomma etern företar jag mig nu att dela med mig av ett fantastiskt och dessutom otroligt pastarecept, som jag fann under ett av mina strövtåg på internats spännande vidder den 31 oktober 2018. Vi firar alltså ett år tillsammans nu i dagarna. Starkt.

Receptet hittade jag i en sådan där reklam som maskerar sig som en artikel på en av våra större nyhetssidor. Det var från Barilla, och de  orerade friskt kring någon internationell pastatävling de antagligen håller varje år. För att få mig som svensk på kroken valde de att publicera något så alarmerande som ett recept från en av de svenska deltagarna. Otroligt. Deltagarens, eller snarare kockens, namn är Ludvig Salovuo, och ett av hans bidrag var alltså en krämig pasta smaksatt med saffran,  parmesan, grana padano (vem har egentligen båda dessa ostar i ett och samma recept?!), friterade jordärtskockor, rostade hasselnötter, salvia, och som peston på pastan, en hemlagad pesto med persilja som bas. Det hela lät givetvis för gott för att inte provlagas, så jag bestämde mig omedelbart för att fullständigt massakrera receptet.

Det officiella receptet följer nedan, tätt följt av mina “hjälpsamma” kommentarer.

Saffranspasta med persiljepesto

 

Ingredienser

Hasselnötskräm

 • 100 gram hasselnötter
 • 15 gram vitlök
 • 25 gram persilja
 • 70 gram grana padano
 • 0,5 dl olivolja
 • zest från en citron
 • 2 matskedar citronjuice

Sås

 • 2 matskedar olivolja 
 • 1 dl hackad lök
 • 15 gram vitlök
 • 0,2 gram saffran
 • 2 gram färsk salvia
 • 50 gram parmesan
 • 150 gram jordärtskockor
 • 2 dl vispgrädde

Tillagning

Hasselnötskräm

Mortla ingredienserna till en slät konsistens.

Sås

Stek löken och vitlöken i  olivoljan försiktigt. Lägg till saffran, salvia, jordärtskockorna, grädde och sjud i åtta minuter. Tillsätt parmesanost och smaka av med salt och peppar.

Garnering

Servera med friterad jordärtskocka, hyvlad hasselnöt och färsk salvia.

Jag har gjort hasselnötskrämen (enligt mig persiljepesto) både i mortel och matberedare. Det första kräver en rätt stor mortel, och den del av ingredienserna kan behöva delas i förväg, som exempelvis parmesanen som jag brukar riva, eller vitlöken som jag brukar pressa. Jag har oftast i ingredienserna en åt gången för att lyckas mosa allt. Mortel ger en mer levande konsistens, medan matberedare gör det precis så slätt som man vill. Smaksak.

Angående osten så kör jag på antingen parmesan eller grana padano. Jag är ingen mästerkock. Låt mig.

Jordärtskockan framgår det inte alls hur den ska hanteras. Jag brukar riva den, så såsen blir tjock. Jag låter även såsen koka längre, för att göra jordärtskockan mjuk.

Saffran öser jag ner barocka 0,5 gram, det vill säga ett helt paket, istället för  0,2, för jag vägrar beblanda mig med så små massor.

Garneringen skippar jag i princip alltid, bortsätt från salvian då. Dock är det ruatt enkelt att fritera jordärtskockan, och det är riktigt gott att strössla över maten.

Bon apetit!

Saffrans- och jordärtskockspasta med persiljepesto

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s